کریستالیزاسیون بتن چیست و چه اهمیتی در آب بندی بتن دارد؟

آنچه در این مقاله میخوانید

کریستالیزاسیون بتن چیست و چه اهمیتی در آب بندی بتن دارد؟ این فرآیند به چه صورت انجام می ‌شود؟ چه افزودنی‌ هایی برای این کار مورد استفاده قرار می ‌گیرند؟ این سوالات زمانی مطرح می ‌شوند که برای آب بندی بتن و مقاوم ‌سازی آن در برابر رطوبت قصد استفاده از افزودنی ‌های کریستال شونده را داشته باشید. این افزودنی‌ ها بتن را نسبت به آب مقاوم می ‌کنند و این متریال را برای انواع فضاهایی که در معرض رطوبت هستند، مناسب می ‌کنند. در این مطلب از استحکام سازان ، متخصص در اجرای انواع اپوکسی کف و خدمات اجرایی بتن ، قصد معرفی این افزودنی ‌ها و روش استفاده از آن ‌ها را داریم.

 

کریستالیزاسیون بتن چیست؟

بتن متریالی مقاوم است که به دلیل تحمل بالای فشار و سختی فراوان خود شناخته می ‌شود اما این متریال مقاوم هم گاهی آسیب پذیر می‌ شود. برای مثال نم و رطوبت به خصوص در دراز مدت آسیب زیادی به بتن زده و آن را تخریب می ‌کنند. به منظور جلوگیری از بروز این مشکل و ایجاد مقاومت صد در صدی در بتن، راهکارهای مختلفی وجود دارد که یکی از آن ‌ها کریستالیزاسیون بتن است. این روش یکی از ساده ‌ترین راه ‌ها برای مقاوم کردن بتن نسبت به رطوبت یا در اصطلاح آب بندی بتن است. در این روش از موادی مخصوص که افزودنی ‌های کریستال شونده نام دارند استفاده می ‌شود تا بتن را نسبت به آب مقاوم کنند. کریستالیزاسیون بتن کمک می ‌کند که بتن نسبت به آب مقاوم‌ تر شده و یک مانع در برابر نفوذ آب به لایه ‌های داخلی یا سطحی بتن ایجاد می ‌کند.

 

کاربرد کریستالیزاسیون بتن

روش کریستالیزاسیون، ساده‌ ترین، ارزان ‌ترین و سریع‌ ترین روش آب بند کردن بتن است که در کوتاه‌ ترین زمان ممکن این متریال ساختمانی را نسبت به آب نفوذ ناپذیر می ‌کند. به همین دلیل کاربرد کریستالیزاسیون بتن در ساختمان ‌سازی و احداث سازه‌ های بتنی بسیار زیاد است، تا جایی که در بیشتر سازه‌ های بتنی که در مناطق مرطوب ساخته می ‌شوند، از این روش برای آب بندی بتن استفاده می ‌شود. از جمله کاربردهای این روش و سازه‌ هایی که با آن ساخته می‌ شوند، مواردی مانند آب بندی زیرزمین‌ های مرطوب، پاسیوها که در معرض باد و باران قرار دارند، راهروها و استخرهای بتنی را می‌ توان نام برد.

 

کریستالیزاسیون بتن چیست

 

مزایا و معایب کریستالیزاسیون

کریستالیزاسیون هم مانند دیگر روش ‌های مقاوم ‌سازی بتن مزایا و معایب خاص خود را دارد که از جمله مزایای آن می ‌توان به جلوگیری از ورود هر گونه رطوبت، نم و آب به داخل سازه بتنی اشاره کرد. افزودنی ‌هایی که برای کریستاله کردن بتن استفاده می ‌شوند، ماندگاری بالایی دارند و اثر خود را تا طولانی ‌مدت حفظ می‌ کنند. به علاوه این مواد به تنهایی قادر به آب بندی بتن هستند و در صورت نیاز به استفاده از آن‌ ها دیگر نیازی به مواد نفت یا پشم شیشه برای عایق ‌بندی بتن نیست.

کریستالیزاسیون بتن در کنار تمام مزایای گفته شده، معایبی هم دارد که از جمله آن ‌ها می ‌توان به اثر کمتر آن ‌ها نسبت به اثر محصولات نانو اشاره کرد. به علاوه فرآیند اجرا و انجام کریستالیزاسیون نسبت به روش نانو کمی سخت ‌تر و تخصصی‌ تر است. برای مثال در صورت استفاده از میزان نامناسب مواد نسبت به ماده بتنی، افزودنی‌ ها اثری نداشته و بتن آب بند نمی ‌شود.

 

روش‌های کریستالیزاسیون و آب بندی بتن

آب بندی بتن به شیوه کریستالیزاسیون و با استفاده از افزودنی ‌های مخصوص به چند روش مختلف انجام می‌ شود. انتخاب بهترین روش انجام این کار به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که از جمله آن ‌ها می ‌توان به محلی که سازه بتنی در آن احداث می‌ شود، اشاره کرد. به علاوه نوع بتن و دیگر افزودنی ‌هایی که در آن به کار می ‌روند هم در انتخاب روش کریستالیزاسیون، تاثیرگذار هستند. سه روشی که به این منظور مورد استفاده قرار می ‌گیرند، به شرح زیر هستند:

  • در روش اول برای کریستالیزاسیون و آب بندی بتن، مواد کریستال شونده به ماده بتنی نرم اضافه شده و با آن ترکیب می ‌شوند. این روش مناسب سازه‌ هایی است که قصد آب بدی تمام بخش ‌های آن را دارید، در نتیجه به اضافه کردن به ماده اولیه قبل از ساخت سازه، مواد کریستالی را در تمام آن به صورت یکنواخت پخش می‌ کنید.
  • پاشیدن و پخش کردن مواد روی سطح بتن، بعد از ساخت و پیش از اینکه بتن به طور کامل خشک شود، دیگر روشی است که برای کریستالیزاسیون بتن استفاده می‌ شود. این روش مناسب آب بندی سطوح بتنی است. در واقع زمانی که تنها عایق شدن سطح بتن برای شما معضل باشد، با این روش می ‌توانید مقاومت را به سادگی ایجاد کنید.
  • تزریق در لایه‌ های سطحی یا عمقی دیگر روشی است که برای کریستالیزاسیون بتن استفاده می ‌شود. این روش هم زمانی که بتن کامل سفت و سخت نشده و هم زمانی که بتن خشک شده و درزهایی در سطح آن ایجاد شده قابل استفاده است. در صورتی که تزریق بعد از سخت شدن بتن انجام شود، تنها درزها نسبت به آب عایق می‌ شوند.

 

سخن پایانی

کریستالیزاسیون بتن با تاثیر فوق‌العاده‌ای که در آب بندی بتن دارد، استحکام و مقاومت بتن را چندین برابر کرده و استفاده از این متریال را به صرفه‌تر می ‌کند. این روش هم مانند دیگر روش‌ های مقاوم ‌سازی بتن، مزایا و معایب خاص خود را  دارد و البته کاری تخصصی است که تنها باید توسط نیروهای ماهر و با تجربه انجام شود. در این زمینه می‌ توانید از خدمات مجموعه استحکام سازان بهره بگیرید. استحکام سازان با تجربه بالا در زمینه کار با بتن و سازه‌های بتنی، انواع خدمات در این زمینه را به بهترین شکل ممکن در اختیار شما قرار می ‌دهد. کافی است از طریق راه ‌های تماس موجود در سایت با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

 

سوالات متداول

۱. کریستالیزاسیون بتن چیست؟

کریستالیزاسیون بتن فرآیند مقاوم کردن بتن نسبت به آب یا در اصطلاح آب بندی آن است که با افزودنی‌های مخصوص انجام می ‌شود.

۲. کریستالیزاسیون بتن به چند روش انجام می‌شود؟

فرآیند کریستالیزاسیون به  سه روش اضافه کردن مواد به مخلوط بتن پیش از سفت شدن، پاشیدن روی سطح بتن و تزریق در لایه‌های سطحی بتن حین خشک شدن اشاره کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تخصصی

در اسرع وقت پاسخگوی سوالات شما هستیم.

با سلام

سوال خود را بپرسید

کارشناسان فروش ما در کمترین زمان پاسخگو هستند