خدمات اجرایی بتنی
خدمات اجرایی بتن شامل خدماتی از قبیل طراحی و ساخت انواع مخازن بتنی ذخیره آب، انواع سازههای بتنی، استخرها، حوضچهها و متداسیونهای بتنی، ترمیم و مقاومسازی سازههای بتنی، تامین و اجرای انواع آببندی و پوششهای محافظ سازههای بتنی، تامین و اجرای انواع کفسازیهای بتنی میشود. تمامی مراحل خدمات اجرایی بتن، از طراحی تا اجرا حائز اهمیت هستند و باید توسط متخصصان این حوزه انجام شوند. اگر نیاز به خدمات اجرایی بتن دارید، لازم است به مجموعهای معتبر و باسابقه مراجعه کنید تا تمامی مراحل کارتان اصولی و بدون نقص انجام شود. مجموعه استحکام سازان با ارائه خدمات باکیفیت، توانسته است نظر مشتریان خود را جلب کند و رتبه 5 را در رشته ساختمان وابسته و آب از سازمان برنامه و بودجه دریافت کند. در ادامه مقاله با مجموعه استحکام سازان همراه باشید تا با صفر تا صد خدمات اجرایی بتن آشنا شوید.
استحکام سازه بتنی
استحکام سازه بتنی، آن را به یکی از مقاومترین سازهها در ساختوساز تبدیل کرده است. اکنون باید بدانیم این استحکام چطور تعیین و اندازهگیری میشود. استحکام یا مقاومت فشاری بتن توسط نیروی مورد نیاز برای خرد شدن آن تعیین میگردد و بر حسب پوند بر اینچ مربع یا کیلوگرم بر سانتی متر مربع اندازهگیری میشود. لازم است بدانید، مقاومت فشاری برحسب متغیرهایی مانند نوع کاربرد، طرح اختلاط، نوع سنگدانهها، شرایط آبوهوایی و بسیاری مواردی دیگر میتواند تغییر کند.
شاید برایتان جالب باشد بدانید بتن در کشش ضعیف است به همین خاطر میتوان مقاومت کششی بتن را با افزودن میلگردها بهبود بخشید. در مواردی که تنشهای کششی بسیار بالایی انتظار میرود (مانند دهانه بلند بین دو ستون)، بتن میتواند با آرماتورهای فولادی از پیش کشیده شده باشد. این امر باعث ایجاد نیروهای فشاری در بتن میشود که به جبران ضعفهای کششی سازه کمک بسیاری میکند. در ادامه به مزایا و معایب اجرای این سازه مستحکم میپردازیم تا بتوانید تصمیم بهتری در انتخاب سازه مورد نظر خود بگیرید.
مزایای اجرای سازه بتنی
بیش از 90 درصد ساختمانهای شهر از سازههای بتنی ساخته شدهاند. شاید برایتان جالب باشد بدانید این سازههای بتنی از چه چیزی ساخته شدهاند و چطور انقدر محکم هستند. مواد تشکیلدهنده سازههای بتنی، سیمان، ماسه، شن و فولاد به صورت میلگرد آجدار یا ساده میباشد، به طوری که بخشهای عمودی آن متشکل از ستونها و بخشهای افقی آن شامل تیرها و تیرچهها میشود. طول عمر سازههای بتنی بین ۵۰ تا ۶۰ سال است اما اگر این سازهها به صورت اصولی ساخته شوند، ممکن است تا ۹۰ سال نیز عمر کنند. سازه بتنی یکی از مقاومترین سازههای بهروز میباشد که به دلیل مزایای زیادی که دارد، در ساخت خانههای امروزی به وفور استفاده میشود. در ادامه به مزایای اجرای سازه بتنی میپردازیم:
- ارزان و قابل دسترس بودن مادههای اصلی بتن نظیر شن و ماسه
- هزینهی ناچیز نگهداری سازههای بتنی در شرایط عادی
- حملونقل آسان از محل ساخت به محل بتنریزی
- مقاومت بسیار بالا در برابر حرارت زیاد و آتش سوزی
- مقاومت بالا در برابر زلزله
- قابلیت شکلپذیری و انعطاف بالا
- مقاومت در برابر انواع شرایط آب و هوایی
معایب اجرای سازه بتنی
بتن به علت مزایای زیادی که دارد در ساخت بیشتر سازهها استفاده میشود، اما با وجود این مزایا، معایبی هم دارد. سازههای بتنی وزن بالایی دارند و این مورد در ساختمانهای بلند به هنگام وقوع زلزله مشکل ایجاد میکند. علاوه بر آن، سازههای بتنی در مقایسه با سازههای فولادی، مقاومت کششی بسیار کمتری دارند. همچنین لازم است بدانید، فضای خالی و بدون استفاده در سازههای بتنی بیشتر از ساختمانهای فولادی است. در اجرای این سازهها، هدر رفت مصالح سازههای بتنی بیشتر است و زمان بیشتری هم برای اجرا میبرد. در ادامه به برخی دیگر از معایب اجرای سازه بتنی میپردازیم:
- مقاومت کششی پایین بتن پایین است بنابراین به منظور جلوگیری از ایجاد ترک، باید بتن را تقویت کرد.
- به علت انقباض ناشی از خشک شدن و انبساط ناشی از رطوبت، بتن ممکن است دچار ترک شود.
- در صورت وجود نمک محلول در بتن در شرایط تماس با رطوبت موجب شوره زدن سطح بتن و خوردگی می شود.
- افزایش میزان بارگیری موجب توسعه خزش ساختمان می شود.
خدمات مخازن بتنی ذخیره آب
مخازن بتنی ذخیره آب و استخرها، سازههایی هستند که همواره در تماس مستقیم با آباند به همین دلیل آببندی مخازن ذخیره آب، جزئی جداییناپذیر از فرآیند طراحی و ساخت آنها میباشد. اجرای اصولی خدمات مخازن بتنی ذخیره آب باعث میشود این مخازن در مقابل عوامل فیزیکی مخرب که ممکن است دوام آنها را زیر سوال ببرد، محافظت شوند. برای مخازن ذخیره آب از بتن استفاده میکنیم چرا که در بتن ترکهای مویی و ریز وجود دارد و آب و بخار آن میتوانند از همان جا به داخل بتن نفوذ کنند و در خلل و فرج آن حرکت نمایند.
همواره یکی از مهمترین جنبههای استخرهای شنا، زیبایی آنها بوده است. در مورد استخرهای دیگر نظیر مخازن بتنی آبی، مهمترین جنبه آنها بارهای وارد بر آنها و تجهیزات درون آن است. برای برخی استخرهای خاص هم مانند استخرهای پرورش ماهی، حفاظت شیمیایی آنها بر موارد فوق اضافه میشود. در هر یک از این موارد، مواد مصرفی جهت آببندی استخر و آببندی مخازن بتنی متفاوت بوده و باید براساس کاربرد استخر توسط متخصصان انتخاب شوند. متاسفانه هرگونه نقصی در مراحل طراحی و ساخت استخر، منجر به عملکرد ناقص سیستم آببندی و در نتیجه آسیب بر سازه مورد نظر میشود پس لازم است اجرای خدمات مخازن بتنی ذخیره آب به دست افراد حرفهای و باسابقه انجام شود. به طور خلاصه میتوان پارامترهای زیر را برای طراحی یک استخر نام برد:
- حفاظت و آببندی قسمتهای بیرونی استخر و مخازن بتنی آب
- آببندی سیستم لولهکشی و انتقال آب و سیمکشی استخر و مخازن بتنی آب
- آمادهسازی و آببندی سطوح داخلی استخر و مخازن بتنی آب
- انتخاب مصالح صحیح برای پوشش نهایی
پس از طراحی مخازن آبی، حفاظت و آببندی آنها مورد اهمیت است. حتی در صورتی که طرح و ساخت بتن مناسب باشد، یکی از عوامل تاثیرگذار بر آببندی استخرو مخازن بتنی ذخیره آب، عوامل فیزیکی است. عوامل فیزیکی در حضور آب تغییر میکنند پس در فرایند طراحی سازه حتما باید سطح آب زیرزمینی در نظر گرفتهشود و اثر آن را بر روی عوامل مورد نظر شناخت. یکی دیگر از مهمترین قسمتهای استخر، کف استخر است، چراکه فشار هیدرواستاتیک وارد بر آن بیشتر است. آببندی کف استخر و مخازن بتنی ذخیره آب باید اصولی انجام شوند تا سیستم آببندی انتخابی تحمل فشار وارده را داشته باشد و آبی به کف استخر درز نکند تا کل بتن و سازه دچار ضعف شود.
فونداسیون سازه
فونداسیون سازه، پایینترین قسمت هر ساختمان یا سازه شهری است که در تماس مستقیم با خاک قرار دارد و وزن کل سازه را به زمین منقل میکند. به طور کلی فونداسیونها به دو دسته سطحی و عمیق تقسیم میشوند. فونداسیون سطحی، وزن سازه را به لایه موجود در عمق کم منتقل میکند، در حالی که فونداسیون عمیق وزن را به لایه عمیقتر در زیر سطح زمین منتقل میکند. برای بنای بلند یا بنایی که در خاک ضعیف میخواهد ساخته شود، احتیاج به خاکبرداری فونداسیون عمیق است. همچنین اگر ساختمان ساخته شده دارای طرحی برای افزایش ارتفاع باشد، فونداسیون عمیق پیشنهاد میشود. در ادامه لازم است بدانید فونداسیون در کلیه سازههای باربری برای اهداف زیر نصب میشود:
- فونداسیون، دلیل اصلی استحکام هر ساختمان است بنابراین هر چه پایه قویتر باشد، سازه باثباتتر است.
- طراحی و ساخت مناسب فونداسیون، سطح مناسبی را برای توسعه زیرساخت در سطح مناسب و زیربنای مستحکم فراهم میکند.
- فونداسیون ویژه طراحی شده، در جلوگیری از تحرکات جانبی مواد پشتیبان موثر است.
- یک فونداسیون مناسب، وزن سازه را به طور یکنواخت روی سطح بستر توزیع میکند. این انتقال یکنواخت به جلوگیری از نشست نابرابر ساختمان کمک میکند. نشست ناهموار، یک اثر نامطلوب ساختمانی است.
- فونداسیون، وزن روبنای سازه را به طور یکنواخت از بستر (کف لایه) به خاک زیر بستر منتقل میکند. این بار منتقل شده به خاک، باید در ظرفیت تحمل مجاز خاک باشد.
اکنون لازم است بدانید طراحی و ساخت فونداسیون مناسب چطور است و باید چه ویژگیهایی داشته باشد. طراحی و ساخت یک فونداسیون خوب، باید بتواند پایدار باشد و بار وارده را به خاک منتقل کند. این انتقال باید بدون ایجاد هرگونه نشست انجام شود چراکه میتواند باعث ضعیف شدن استحکام ساختمان شود. با ساخت فونداسیون محکم، میتوان از نشست ناهموار زیربنا جلوگیری کرد، مخصوصا این مسائل در مناطقی که بارهای وارده از نظر ماهیت یکنواخت نیستند، مشخصتر است. با توجه به خاک و منطقه ساخت، باید تصمیم بگیرید از چه نوع فونداسیونی انتخاب کنید که بتواند از هرگونه آسیب و خسارت جلوگیری کند. تغییر دما، از جمله مواردی است که میتواند بر اندازه و عمق فونداسیون اثر بگذارد. مکان اجرای فونداسیون باید به گونهای باشد که تحت تاثیر آثار یا عوامل آینده قرار نگیرد.
دستگاه آلات صنعتی
انواع مختلفی از دستگاه آلات صنعتی برای مصارف مختلف در صنعت وجود دارد که برخی از آنها دستگاههای صنعتی تولید، دستگاه صنعتی تست و دستگاه صنعتی قالبسازی هستند. با پیشرفت علم و فناوری، تکنولوژی دستگاه آلات صنعتی هم پیشرفت کرده است. همواره هدف اصلی واحدهای صنعتی، ارتقای سطح کیفیت و کمیت محصولات تولیدی میباشد. برای افزایش کیفیت و کمیت یک محصول، باید از ماشینآلات صنعتی پیشرفته و اتوماتیک استفاده کرد. ماشینآلات صنعتی باید طوری باشند که بیشتر مراحل کاری آنها خودکار انجام شود و اتکای آنها به عوامل انسانی کمتر باشد. چنین ماشنآلاتی برای کارکرد صحیح نیاز به یک بخش فرمان خودکار دارد که معمولا از یک سیستم کنترل قابل برنامهریزی در این بخش استفاده میگردد. ماشین آلات صنعتی را میتوان به دستههای مختلف زیر تقسیم کرد:
- ماشین آلات صنعتی عمودی: مانند ماشین تراش معمولی، ماشین فرز، دستگاه حفاری، ماشینآلات برنامهریزی و دستگاه خستهکننده
- ماشینآلات دقت: ماشینآلات پردازش دهند، ماشین سنگزنی و ماشینآلات پردازش موضوع
- ابزار دقیق دقت: از جمله مختص دستگاه خستهکننده، چرخ دنده ماشین سنگزنی و چرخ دنده موضوع
- ماشینآلات کنترل دیجیتال: نوعی ماشین ابزار اتوماتیک با سیستم کنترل برنامه است. سیستم کنترل منطقی میتواند فرایندهای کنترل، کد گذاری یا دستورالعملهای نمادین پردازش و رمز گشایی کند تا دستگاه حرکت و پردازش قطعات را انجام دهد.
جمع آوری اطلاعات در فرآیندهای صنعتی با استفاده از سنسورها انجام میشود. امروزه در بسیاری از ماشینآلات صنعتی، استفاده از سنسورها امری متداول است تا جایی که عملکرد خودکار یک ماشین را میتوان با تعداد سنسورهای موجود در آن درجهبندی کرد. سنسورها جز لاینفک سیستمهای اتوماسیون صنعتی هستند. یکی دیگر از مباحث مهم در اتوماسیون صنعتی، مانیتورینگ است. امروزه مانیتورینگ یکی از نیازهای اساسی بسیاری از صنایع به خصوص صنایع بزرگ میباشد. مانیتورینگ عبارت است از جمعآوری اطلاعات مورد نظر از بخشهای مختلف یک واحد صنعتی که در نهایت آنها را با فرمت موردنظر نمایش میدهد.
کاشت میلگرد و کرگیری بتن
برای اتصال سازه فلزی به سازه بتنی قدیمی، باید از روش کاشت بولت استفاده کرد. برای کاشت بولت، صفحه پلیتی متناسب با سطح مقطع فلزی را جهت اتصال انتخاب کرده و بر اساس سایز صفحه پلیت، مقدار نیرو و وزن سازه، تعداد سوراخهای صفحه پلیت تعیین میشود. همچنین سایز بولت سوراخ صفحه پلیت، دو شماره از اندازه بولت بزرگتر تعبیه میشود. بعد از آن برای سوراخکاری بتن باید سوراخ دقیقا در محل سوراخهای صفحه پلیت قرار بگیرد، چراکه امکان برخورد به شبکه آرماتور وجود دارد و معمولا در سایز بولت ۲۰ میلیمتر به بالا، امکان تغییر محل سوراخ وجود ندارد، از روش کرگیری بتن استفاده میشود. دستگاه کرگیری قادر است بتن مسلح را به همراه میلگرد دقیقا در محل مورد نظر و بدون جابجایی سوراخ کند. این مزیت کاشت میلگرد و کرگیری بتن باعث میشود بعد از کاشت بولت، صفحه پلیت بهراحتی درون بولتهای کاشته شده قرار گرفته و نصب شود.
تامین و اجرای فوم بتن
فوم بتن یک ماده پرکننده بتن سلولی بسیار روان و سبک است که از ترکیب خمیر سیمان با فوم آماده شده که به طور جداگانه تولید شده است، ساخته میشود. به طور کلی، فوم بتن نوعی بتن است که هیچ سنگدانه بزرگی ندارد و فقط ماسه و سیمان، آب و کف ریز دارد. از آنجایی که فوم بتن مواد درشت ندارد، میتوان آن را در مقایسه با بتن معمولی به طور منطقی همگن در نظر گرفت. نسبت فوم به دوغاب، چگالی فوم بتن را تعیین میکند. برای بهبود کیفیت فوم بتن، ماسه، خاکستر سوخت پودری، گردوغبار معدن یا گردوغبار سنگ آهک میتواند استفاده شود. از اجزای تشکیلدهنده فوم بتن میتوان آب، کلاسور، عامل فومساز، پرکننده، افزودنی و فیبر را نام برد که به دلیل خواص فیزیکی و مکانیکی خاص خود، مادهای همهکاره است و به دلیل مزایای زیادی که دارد کاربرد گستردهای در ساختوساز دارد. در ادامه به مزایای تامین و اجرای فوم بتن میپردازیم:
- سبک وزن است و زیر سازه مجاور، تحت تنش عمودی زیادی قرار نمیگیرد.
- دارای حداقل رسانایی گرما و کیفیت عالی عایق صوتی است که بتن معمولی فاقد آن است.
- در برابر یخزدگی و آب شدن مقاوم است.
- این فوم، بتن آزاد جریان است که نیازی به متراکم شدن ندارد. همچنین هنگام استفاده از فوم بتن در فونداسیونها یا گودبرداریها، به هر کانتور زیرین میچسبد.
- فوم بتن را میتوان به راحتی در مسافتهای طولانی با فشار نسبتا کمی پمپ کرد.
- ماندگاری طولانی دارد، پوسیده نمیشود و به اندازه یک سنگ دوام میآورد.
- دارای ضریب نفوذپذیری پایینی است.
از جمله معایب تامین و اجرای فوم بتن، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت فشاری و خمشی این فوم با کاهش چگالی آن کاهش مییابد.
- از آنجایی که دارای غلظت خمیر بالاتر و بدون سنگدانه درشت است، بیشتر از بتن معمولی جمع میشود.
- چون سیمان بیشتری نسبت به بتن معمولی دارد، گرانتر است.
- نسبت منافذ متصل به منافذ کل، تاثیر قابل توجهی بر طول عمر فوم بتن دارد.
مقاوم سازی سازه های بتنی FRP
مقاوم سازی سازههای بتنیFRP، یکی از روشهای نوین ترمیم، تقویت و مقاومسازی ساختمانها، سازههای بتنی، فلزی در صنعت کامپوزیت است. از مزایای مهم این روش میتوان به مقاومت کششی بسیار بالا و وزن بسیار کم اشاره کرد.Fiber Reinforcement Polymer یا پلیمر تقویت شده با فیبر، امروزه کاربرد زیادی دارد و از دو جزء اساسی تشکیل میشود؛ فایبر (الیاف) و ماتریس (رزین).
به طور کلی در یک کامپوزیت FRP، سختی فیبر لزوما بالاتر از سختی ماتریس است. الیاف از نظر شیمیایی از ماتریس تاثیر نمیپذیرند و چسبندگی مطلوبی بین الیاف و ماتریس برقرار میباشد. علاوه بر آن، ماتریس از الیاف در مقابل حملات محیطی و سایش محافظت میکند.
در واقع نقش اصلی ماتریس، انتقال برش از الیاف تقویتی به ماده مجاور و کنترل کمانش موضعی الیاف تحت فشار میباشد. همچنین ماتریس میبایست از خسارات مکانیکی وارده بر الیاف در برابر شرایط محیطی جلوگیری نماید. فایبر (الیاف) که الاستیک و بسیار مقاوم هست، جزء اصلی باربر در سیستمهای مقاومسازی با FRP محسوب میشود. فیبرهای تشکیل دهنده مصالح FRP میتوانند در یک راستا یا در دو راستای عمود بر هم قرار داشته باشند. رزین FRP نیز اصولاً به عنوان یک محیط چسباننده عمل میکند که فیبرها را در کنار یکدیگر نگه میدارد.
قسمت زیادی از ظرفیت باربری مصالح FRP به عهدهی الیاف میباشد پس این الیاف باید مقاومت گسیختگی و مدول الاستیسیتهی بالایی داشته باشند. همچنین دارای مقاومت کافی در شرایط محیطی گوناگون و قابلیت تغییر طول باشند. قطعا برجستهترین و اساسیترین خاصیت مصالح FRP، مقاومت آنها در مقابل خوردگی است. در سازههای بندری، ساحلی و دریایی، مقاومت مطلوب مصالح کامپوزیت FRP در مقابل خوردگی، سودمندترین مشخصهی میلگردهای FRP میباشد .الیاف FRP خاصیت عایق بودن بسیار فوق العادهای دارند، چراکه به طور کلی این مواد از لحاظ مغناطیسی و الکتریکی خنثی بوده و عایق محسوب میشوند. کامپوزیت FRP با چسب و رزین مستحکم به منظور تقویت سازه به سطح بتن چسبانده میشوند. الیاف و ورقه FRP پوشش مناسبی جهت ایزوله کردن و مقاومسازی بتن سازه آبی از محیط خورنده مجاور دارند. همچنین از ورقه کامپوزیتی FRP جهت تعمیر و تقویت سازه آسیب دیده (ناشی از زلزله و یا ناشی از خوردگی آب یوندار) استفاده میشود.
نتیجهگیری
خدمات اجرایی بتن، خدماتی متنوع است که کاربرد گستردهای در صنایع مختلف دارد. بتنها ارزان و در دسترس هستند و مقاومت بالایی دارند به همین دلیل یکی از مستحکمترین سازهها در ساختوساز میباشند. مزایای بتن باعث شده است در انتخاب متخصصان ارجح باشد اما با وجود این مزایا، دارای معایبی مانند وزن سنگین، هدررفت مصالح زیاد و زمان طولانی برای اجرا میباشد. سازه بتنی در استخرها، مخازن ذخیره آب و فونداسیون سازه استفاده میشود. با پیشرفت علم و فناوری، صنعت ساختوساز هر روز پیشرفت میکند و روشها و مواد جدیدی برای داشتن سازهای محکمتر، ارزانتر و سبکتر ارائه میدهد. برای مثال امروزه از نوعی پلیمر به نام FRP برای مقاومسازی سازههای بتنی استفاده میشود که وزن کمتر و مقاومت کششی بیشتری دارد. اگر نیاز به خدمات اجرایی بتن دارید، به مجموعه متخصص استحکام سازان مراجعه کنید. برای ارتباط با این مجموعه میتوانید با شمارههای 02144852289 و 09125933808 تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱. اگر طراحی و ساخت مخازن بتنی ذخیره آب اصولی انجام نشود، چه اتفاقی میافتد؟
هر گونه نقصی در مراحل طراحی و ساخت مخازن ذخیره آب، منجر به عملکرد ناقص سیستم آببندی و در نتیجه آسیب بر سازه مورد نظر میشود.
۲. طراحی و ساخت فونداسیون سازه مناسب چگونه است؟
باید بتواند پایدار باشد و بار وارده را به خاک منتقل کند. با ساخت فونداسیون محکم، میتوان از نشست ناهموار زیربنا جلوگیری کرد. با توجه به خاک و منطقه ساخت، باید تصمیم بگیرید از چه نوع فونداسیونی انتخاب کنید. مکان اجرای فونداسیون باید به گونهای باشد که تحت تاثیر آثار یا عوامل آینده قرار نگیرد.
۳. ماشینآلات صنعتی به چند دسته تقسیم میشوند؟
ماشین آلات صنعتی عمودی، ماشینآلات دقت، ابزار دقیق دقت، ماشینآلات کنترل دیجیتال
۴. فوم بتن از چه موادی ساخته میشود؟
آب، کلاسور، عامل فومساز، پرکننده، افزودنی و فیبر
۵. مقاوم سازی سازه های بتنی FRP چه مزایای مهمی دارد؟
مقاومت کششی بسیار بالا و وزن بسیار کم